Sanallaştırma, sunucu, masaüstü, işletim sistemi, dosya, depolama veya ağ gibi sanal bir kaynağın oluşturulması anlamına gelir.

 

Asıl amacı, geleneksel bilgisayarları daha ölçeklenebilir hale getirmek için radikal biçimde dönüştürerek iş yüklerini yönetmektir. Sanallaştırma, on yıllardır BT peyzajının bir parçası olmuştur ve bugün işletim sistemi düzeyinde , donanım düzeyinde ve sunucu sanallaştırma dahil olmak üzere çok çeşitli sistem katmanlarına uygulanabilir.

 

Sanallaştırmanın en yaygın şekli işletim sistemi düzeyinde yapmaktır,  İşletim sistemi düzeyinde , tek bir donanımda birden fazla işletim sistemi çalıştırmak mümkündür. Sanallaştırma teknolojisi, yazılımı kullanarak donanımı taklit ederek fiziksel donanımı ve yazılımı ayırmayı içerir. Sanallaştırma yoluyla birincil işletim sisteminin üstünde farklı bir işletim sistemi çalışıyorsa, sanal makine olarak adlandırılır.

 

Sanallaştırma nedir? Ne işe yarar?

 

Sanal bir makine, normal bir veri dosyası gibi başka bir bilgisayara taşınabilen ve kopyalanabilen fiziksel bir bilgisayardaki veri dosyasından başka bir şey değildir. Sanal ortamdaki bilgisayarlar iki tür dosya yapısı kullanır: biri donanımı, diğeri sabit sürücüyü tanımlar. hipervizör, daha sonra yazmak üzere sanal donanım veya sanal sabit diskteki değişiklikleri önbelleğe almak için kullanılabilecek önbellekleme teknolojisi sunar. Bu teknoloji, kullanıcının işletim sisteminde yapılan değişiklikleri atmasını ve bilinen bir durumdan başlatmasını sağlar

 

Sanallaştırmanın farklı katmanlara ayrılabilir: masaüstü, sunucu, dosya, depolama ve ağ. Her  katmanının kendine özgü avantajları ve karmaşıklıkları vardır. Teknoloji, düşük maliyetli veya ucuz dağıtım, tam kaynak kullanımı, operasyonel maliyet tasarrufu ve enerji tasarrufu dahil olmak üzere birçok avantaj sunar. Bununla birlikte, sanallaştırma teknolojisinin dağıtılması, dikkatli planlama ve yetenekli teknik uzmanlar gerektirir. Sanal makineler çalıştırmak için aynı kaynakları kullandığından, performansın düşmesine neden olabilir.

 

Sunucu sanallaştırma, sunucu kullanıcılarının bireysel fiziksel sunucuların, işlemcilerin ve işletim sistemlerinin sayısı ve kimliği dahil olmak üzere sunucu kaynaklarının maskelenmesidir. Sunucu yöneticisi bir fiziksel sunucuyu birden fazla yalıtılmış sanal ortama bölmek için bir yazılım uygulaması kullanır. Sanal ortamlara bazen sanal özel sunucular denir, ancak bunlar aynı zamanda misafir, örnek, kapsayıcı veya öykünme olarak da bilinir.

 

Sanal Makine Modellemesi
Günümüzde veri merkezlerinde kullanılmakta olan sanallaştırmanın patlamasıyla birlikte, sanal kaynakların dağıtımı ve tüketimine ilişkin iç görü kazanılması etkili için kritik hale gelmiştir. Etkili analiz için kritik fiziksel ve mantıksal bilgileri tek bir kaynaktan toplamanın temelini sağlar.

 

Ağ Sanallaştırma

Ağ sanallaştırma, çeşitli donanım ve yazılımlar kullanılarak ve ağ bileşenlerini birleştirerek gerçekleştirilir. Yazılım ve donanım satıcıları, harici veya dahili ağ sanallaştırması sunmak için bileşenleri birleştirir. İlki, yerel ağları birleştirir veya sanal ağlara böler; ikincisi, tek bir sistemi kaplarla yapılandırır ve bir kutuda bir ağ oluşturur. Yine de diğer yazılım satıcıları her iki tür ağ sanallaştırmasını birleştirir.

 

Uygulama sanallaştırma

Yygulamanın yüklü olmadığı bir makinede bir uygulamanın çalıştırılması anlamına gelir. Bunun yerine, uygulama farklı bir konumdaki bir sunucudaki sanal makinede ve o uzak sunucunun işletim sistemini kullanıyor. Uygulamaya son kullanıcı tarafından erişim bir LAN veya WAN üzerinden yapılır.