Sanallaştırma


Sanallaştırma, sunucu, masaüstü, işletim sistemi, dosya, depolama veya ağ gibi sanal bir kaynağın oluşturulması anlamına gelir.

Asıl amacı, geleneksel bilgisayarları daha ölçeklenebilir hale getirmek için radikal biçimde dönüştürerek iş yüklerini yönetmektir. Sanallaştırma, on yıllardır BT peyzajının bir parçası olmuştur ve bugün işletim sistemi düzeyinde , donanım düzeyinde ve sunucu sanallaştırma dahil olmak üzere çok çeşitli sistem katmanlarına uygulanabilir.

Sanallaştırmanın en yaygın şekli işletim sistemi düzeyinde yapmaktır,  İşletim sistemi düzeyinde , tek bir donanımda birden fazla işletim sistemi çalıştırmak mümkündür. Sanallaştırma teknolojisi, yazılımı kullanarak donanımı taklit ederek fiziksel donanımı ve yazılımı ayırmayı içerir. Sanallaştırma yoluyla birincil işletim sisteminin üstünde farklı bir işletim sistemi çalışıyorsa, sanal makine olarak adlandırılır.

Sanallaştırma nedir? Ne işe yarar?

Sanal bir makine, normal bir veri dosyası gibi başka bir bilgisayara taşınabilen ve kopyalanabilen fiziksel bir bilgisayardaki veri dosyasından başka bir şey değildir. Sanal ortamdaki bilgisayarlar iki tür dosya yapısı kullanır: biri donanımı, diğeri sabit sürücüyü tanımlar. hipervizör, daha sonra yazmak üzere sanal donanım veya sanal sabit diskteki değişiklikleri önbelleğe almak için kullanılabilecek önbellekleme teknolojisi sunar. Bu teknoloji, kullanıcının işletim sisteminde yapılan değişiklikleri atmasını ve bilinen bir durumdan başlatmasını sağlar

Sanallaştırmanın farklı katmanlara ayrılabilir: masaüstü, sunucu, dosya, depolama ve ağ. Her  katmanının kendine özgü avantajları ve karmaşıklıkları vardır. Teknoloji, düşük maliyetli veya ucuz dağıtım, tam kaynak kullanımı, operasyonel maliyet tasarrufu ve enerji tasarrufu dahil olmak üzere birçok avantaj sunar. Bununla birlikte, sanallaştırma teknolojisinin dağıtılması, dikkatli planlama ve yetenekli teknik uzmanlar gerektirir. Sanal makineler çalıştırmak için aynı kaynakları kullandığından, performansın düşmesine neden olabilir.

Sunucu sanallaştırma, sunucu kullanıcılarının bireysel fiziksel sunucuların, işlemcilerin ve işletim sistemlerinin sayısı ve kimliği dahil olmak üzere sunucu kaynaklarının maskelenmesidir. Sunucu yöneticisi bir fiziksel sunucuyu birden fazla yalıtılmış sanal ortama bölmek için bir yazılım uygulaması kullanır. Sanal ortamlara bazen sanal özel sunucular denir, ancak bunlar aynı zamanda misafir, örnek, kapsayıcı veya öykünme olarak da bilinir.

Sanal Makine Modellemesi
Günümüzde veri merkezlerinde kullanılmakta olan sanallaştırmanın patlamasıyla birlikte, sanal kaynakların dağıtımı ve tüketimine ilişkin iç görü kazanılması etkili için kritik hale gelmiştir. Etkili analiz için kritik fiziksel ve mantıksal bilgileri tek bir kaynaktan toplamanın temelini sağlar.

Ağ Sanallaştırma

Ağ sanallaştırma, çeşitli donanım ve yazılımlar kullanılarak ve ağ bileşenlerini birleştirerek gerçekleştirilir. Yazılım ve donanım satıcıları, harici veya dahili ağ sanallaştırması sunmak için bileşenleri birleştirir. İlki, yerel ağları birleştirir veya sanal ağlara böler; ikincisi, tek bir sistemi kaplarla yapılandırır ve bir kutuda bir ağ oluşturur. Yine de diğer yazılım satıcıları her iki tür ağ sanallaştırmasını birleştirir.

Uygulama sanallaştırma

Yygulamanın yüklü olmadığı bir makinede bir uygulamanın çalıştırılması anlamına gelir. Bunun yerine, uygulama farklı bir konumdaki bir sunucudaki sanal makinede ve o uzak sunucunun işletim sistemini kullanıyor. Uygulamaya son kullanıcı tarafından erişim bir LAN veya WAN üzerinden yapılır.




Gigaset MultiCell Dect Sistem eğitimlerimizi tamamlayıp , yetkinlik sertifikamızı aldık. Gigaset N720 ve N870 Ip Pro ürünlerinin satış ve kurulumlarını yapmaktayız.


Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları Personel Eğitim Birimleri İstanbul ve Kahramanmaraş şubeleri dolpway hotspot ve 5651 loglama çözümleri ile kursiyerlerine güvenli bir internet sağlamaktadır.


Derya Öncü Kolejleri Üsküdar ve Çekmeköy okullarında ağ güvenliğinde dolpway network security tercih etmiştir.Şubeler arasında VPN bağlantıları yapılarak üzerinden veri ve ses trafiği akışı güvenli bir şekilde sağlanmaktadır.


Mim Hotel , tüm otel içerisinde kullanılan internet , telefon santrali , sunucu , kamera ve bilgisayar tarafındaki tüm işlemlerinde bizi tercih etti. Bu projede birlikte çalıştığımız BSM Teknik Proje Murat Bey’e ve ekibine teşekkür ederiz.


Silk & Cashmere mevcut kullandığı analog telefon santralinden vazgeçerek alobulut sistemimize başarılı bir şekilde geçiş sağlamıştır. Tüm telekom hatları VOIP üzerine taşınarak , şubeler ve merkez ofis kendi arasında ücretsiz görüşmektedir.


Bilkent Holding bünyesinde bulunan teknokent olan Cyberpark Ankara merkez ofis , açık alan ve konferans salonlarında dolpway hotspot ve 5651 loglama sistemi kurulumu başarı ile tamamlanmıştır. CyberPark Emre Bey ve Tufan Bey’e ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz.


D2 Bilgi Teknolojileri Hab. Yazılım. Güv. Sistemleri Tic. Ltd.Şti

Şenlikköy Mah. Ay Sk No:6/1 Florya / Bakırköy / İstanbul

0212 2201032

d2@d2.com.tr